Personlig assistans i brukarens ögon

personlig assistansBrukare. Det är vad man kallar personen som tycker sig behöva personlig assistans. Det kan tyckas vara ett grymt ord att använda, och det används även i andra sammanhang som inte har det minsta att göra med personlig assistans och som vi inte behöver gå in på här och nu. Som brukare som ber om eller behöver personlig assistans är det viktigt att veta vad man vill och vad man själv kan göra. Bara för att du har personlig assistans betyder inte det att du borde utnyttja det till minst lilla droppen. Personlig assistans finns där för att göra livet lite lättare för dig, inte göra allt för dig. Kan du duscha själv, så gör det. Kan du laga mat själv, så gör det. Be inte om mer hjälp än vad du verkligen behöver. Inte för att det är en svaghet att ha personlig assistans, tvärtom krävs det starka personer för att ta emot sådan hjälp, men för att du ska utvecklas som person och kanske lära dig att göra några av de sakerna du nu har hjälp med. Du kanske inte klarar av att tvätta dina kläder själv